Je gevel of oude tuinmuur omtoveren met kalei…

laatste update 23/05/2017

1/ Wat is kalei eigenlijk?

Het is ín, mooi en makkelijk zelf uit te voeren: een laagje kalei kan een oude tuinmuur of verweerde gevelsteen helemaal terug opfleuren.

Kalei bestaat al honderden jaren en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor diverse technische doeleinden: ontsmetten van stallingen, inkalken van fruitbomen tegen vorstschade, beschermen van muren tegen vocht,… De samenstelling was toen sterk afhankelijk van het uiteindelijke doel van de kaleilaag.

Tegenwoordig gebruiken we kalei voornamelijk om twee redenen.

– Esthetisch
Kalei tovert een oude, heterogene, versleten baksteen om in een charmant uitziende muur. Doordat een kaleilaag enkele millimeters dik is, krijg je dat typische afrondingseffect dat alle scherpe hoekjes en kantjes van de bakstenen gezellig laat glooien in elkaar.

 

 

– Technisch
Naast het opfleuren van muren, beschermt kalei ook de ondergrond. In de zuivere kaleiën vind je enkel minerale grondstoffen: kalk, zand, marmerpoeder, tras,… Het voordeel is dat je een damp-open systeem krijgt die je gevel nog laat ademen. Kalk heeft een capillaire werking : het trekt als het ware het vocht uit de ondergrond zodat de muren niet langer dan nodig nat staan na een regenbui.
Daarnaast bescherm je ook het voegwerk van de muur. Zeker bij oudere voegmortels die reeds verzanden, is dat een aangename eigenschap.
Omdat zo een pure kalk-kalei helaas niet hecht op geschilderde ondergronden voegen fabrikanten vaak extra bindmiddelen toe aan hun kalei. Deze maken het mogelijk dat je ook daar kalei kan gebruiken. Dat lijkt mooi meegenomen, maar verstoort vaak de damp-open werking van de kalk.

– En wat met de levensduur?

Een goed aangebrachte kaleilaag gaat in ideale omstandigheden zeker 10 jaar mee.
Net ongeveer zoals een buitenverf. Er zijn evenwel enkele factoren die de levensduur negatief beïnvloeden.

Op esthetisch vlak:
– Groenaanslag: algen, mossen (vnl langs kant waar de zon niet op zit, ook meer in natte of bosrijke omgeving).
– Verontreiniging: uitlaatgassen en industrie, strepen van (natuursteen)dorpels.

Oplossing:
Biomix ATM of een ander middel dat  groenaanslag of atmosferische vervuiling verwijdert.
Op technisch vlak:
– Erosie: door neerslag kan de zuidwest kant meer eroderen dan andere zijden. Dit resulteert in een kaleilaag die beetje bij beetje dunner wordt.
– UV-licht: heeft op alle kalei- en verfsystemen een negatieve invloed. Vnl de zuidkant van een woning zal daardoor sneller degraderen (ev. ook verkleuring op langere tijd).
– Zeeklimaat: woningen aan de kust zijn meer onderhevig aan zout- en zanderosie.
– Vlekken op kalei en/of afbladderen:
Door oa nitraten en sulfaten (vnl door opstijgend grondvocht) kan de kaleilaag witte kristalvorming vertonen of aangetast worden. dit resulteert op langere termijn in het afbladderen, loskomen van de kaleilaag.
Door waterschade (lek dakgoot, uitbloeden houten ramen/dorpels) kan de kalei vlekken vertonen.

Oplossing:
kan oppervlakkig zijn (nieuwe laag kalei) of grondig (oorzaak aanpakken).
Natuurlijk zal ook de ondergrond voorbereiding (reinigen, ontmossen, hervoegen waar nodig,…) een positief effect hebben op de levensduur.

2/ Waar je moet op letten voor je er aan begint…

De ondergrond dient schoon en vrij te zijn van losse, slecht hechtende delen en vetten. De beste ondergronden zijn gevelstenen, snelbouwstenen, handvormsteen of ruwe betonstenen.

Koop hier Peter Steen kalei. 55€/zak

Als je met een pure kalk-kalei werkt (zoals Peter Steen kalei), dien je oude verflagen te verwijderen. Je kan ze decaperen, afsteken, afborstelen of afspuiten met een hogedruk reiniger. Niet zuigende verf zoals acrylverf, latexverf, siliconeharsverf,… moet je volledig verwijderen!

Koop hier Keim Universeel kalei: 71,75€/zak.

Indien de verflagen zeer goed vasthangen, kan je overschakelen naar een kalei met extra bindmiddelen zoals cement en kunststof (vb de Keim Universeel kalei) om toch met kalei te kunnen verder werken. Op betonnen panelen of betonbalken gebruik je ook best de Keim Universeel Kalei.
Op gladde ondergronden is een proefvlak om de hechting te controleren, steeds aangewezen.

PAS OP: bij kaleiën van oude boederijen en schuren of daar waar recuperatiestenen zijn gebruikt, kunnen er veel zouten aanwezig zijn in de bakstenen (door de urine uit vroegere stallingen). Deze kunnen esthetisch witte kristallen veroorzaken na het aanbrengen van kalei (of verf) maar ook technisch voor hechtingsproblemen zorgen.

Voor meer info over probleem ondergronden kan je onderaan onze FAQ raadplegen!

Enkel oude, intacte kalkverven kunnen als ondergrond voor de kalei dienen, indien ze afgestoken, geborsteld en gestraald zijn.

Eventueel verwijder je mos en voeg je plaatselijk de voegen op. Bij oude muren die gemetst zijn met kalkmortel, gebruik je best ook een kalkmortel voor het voegwerk.

Indien je in de hoogte moet werken, huur dan best een stelling. Werk met schoren (schuine zijbuizen) om je stelling stabiel te maken en/of bevestig ze flink vast aan de gevel. Plak alles af met waterbestendige tape of plastiekfolie. Kalk laat een witte sluier na als je morst en is daarna moeilijk te verwijderen van vensterbanken, dakgoten, regenpijpen, hout, glas of je terras…

Als je met een pure kalk-kalei werkt (Peter Steen) moet je de ondergrond zéér goed bevochtigen (met een tuinslang of vernevelpomp) vooraleer kalei aan te brengen. Bij sterk zuigende ondergronden de muur reeds een dag op voorhand verzadigen met water. Indien de ondergrond niet voldoende werd bevochtigd kan dit tot gevolg hebben dat de kalei ‘verbrandt’ en verpoedert. Dit uit zich in barstjes, afpoederen of loskomen van de kalei.

3/ En dan nu het kaleien zelf!

Maak de kalei aan met zuiver leidingwater. Gebruik daarvoor best een grote kuip en stevige mixer.

Aanmaken kalei met kuip en mixer.

Doe eerst ongeveer 4/5de van het benodigde water in de kuip en voeg daar je kalei bij. Voeg indien gewenst pigment bij het aanmaakwater (6 à 8L per zak) en roer goed door.

Mechanisch mengen gedurende een vijftal minuten. Het resterende water toevoegen indien nodig. Gebruik van handschoenen, stofmasker en beschermingsbril is aangewezen.

Aanbrengen met een geschikte blokborstel in laagdiktes van 1 à 2 mm. De eerste laag mag eventueel wat pasteuzer aangemaakt worden om barstjes en/of ondiepe voegen te vullen. De tweede laag wat dunner aanmaken om aanzetvrij te kunnen verwerken en een mooi egaal effect te bekomen.

Om aanzetten te vermijden wordt best elke muur in één keer afgewerkt. Bij grote oppervlaktes met verschillende personen werken. Bijna direct na het aanbrengen van de laatste laag de kalei met zachte borstel afborstelen. Dit om losse zandkorreltjes te verwijderen en de té geaccentueerde borstelstrepen te verzachten. Eens de kalei begint aan te drogen geen vers product meer aanbrengen en niet naborstelen met een natte borstel, dit kan aanleiding geven tot ongewenste kleurverschillen.

Nabehandeling:
Het is zeer belangrijk om gedurende 1 tot 2 dagen na aanbrengen de kalei vochtig te houden door meermaals zachtjes na te nevelen met zuiver water.
Dit zorgt voor een betere hechting en mooiere egale kleuring van de kalei.

4/ Zijn er verschillende kleuren mogelijk?

Koop hier je kaleipigmenten: 15€/zakje.

Natuurlijk! Aan de kalei kan pigment worden toegevoegd. Tintelijn heeft een kleurenpallet van een 25-tal kleuren*.

 

 

Let wel op: er kunnen lichte kleurverschillen optreden naargelang de snelheid van drogen en de vochtigheid van de ondergrond. Dit is typisch voor kalkproducten. Donkere kleuren zijn zeer mooi maar kunnen esthetische problemen geven door het doorschijnen van witte vlekvorming. Dit is te wijten aan zouten of nitraten uit de ondergrond die uitbloeiien. Zet steeds een testvlak van minimum enkel m² om dit in te schatten.

* De kleuren getoond op onze webshop of deze blog zijn louter indicatief. Ze geven geenszins aan hoe de kalei er uit zal zien bij jou op de gevel of muur.

Koop hier je kaleistalen: 4,78€/staal.

Alle foto’s zijn genomen in de schaduw en lijken in de zon / bij klare hemel vele malen lichter.
Ook is de kleur op het ene computerscherm juister dan het andere. Voor een beter zicht op hoe het er bij jou zal uitzien, bestel je best onze kaleistalen om uit te testen.

5/ Wanneer kalei je het best?

De ideale omstandigheden voor het aanbrengen van kalei is een bewolkte, windstille dag met een temperatuur tussen 10 en 20°C. Niet aanbrengen in volle zon of bij sterke wind en (dreigende) regen. Zorg ook dat er tot 72u na het aanbrengen van de kalei geen hevige regenbui het werk kan doen uitregenen.

Lees vóór je aan het werk gaat, zeker de technische fiche van het product grondig.

Tip: je kan de kaleiborstel in azijn laten weken ’s nachts. zo lost de kalk op en is hij de volgende dag klaar voor gebruik! Wel eens naspoelen met water voor je er terug invliegt.

6/ Prijzen kalei

Voor de prijzen van kalei en onze andere producten kan je terecht op onze webwinkel.
Als je de werken door Tintelijn wenst te laten uitvoeren, vraag je best een offerte aan via ons contactformulier.
Voor realisaties van kaleiwerken door Tintelijn klik je hier.

7/ Waarom hydraulische kalkkalei ipv cementkalei?

– Bouwfysische troeven
1/ Kalk heeft een grote chemische weerstand en een lagere druksterkte, wat zich vertaalt in minder opgebouwde spanningen en een zekere flexibiliteit en soepelheid in de onderliggende structuur van het gebouw.
2/ Door de damopen structuur is kalkkalei minder gevoelig voor lichte zoutbelastingen in de ondergrond en zorgt ze ook voor een betere vochthuishouding in de muren: het vocht kan uit de muren verdampen en blijft niet zitten achter een waterdichte laag zoals vb cement.
.
– Ecologische troeven
1/ Kalk wordt gebrand op 900-1000°C terwijl cement op 1450°C wordt gebrand.
2/ Voor de productie van hydraulische kalk heeft men enkel kalksteen (CaCo3) en water nodig. Portlandcement daarentegen bestaat uit vier hoofdbestanddelen (65% kalk, 20% siliciumoxide, 10% aluminiumoxide en 5% ijzeroxide). Deze gemengde bestanddelen worden gebrand tot men een klinker bekomt. Deze wordt na afkoeling vermalen en gedoseerd met toeslagstoffen zoals hoogovenslak (afvalproduct uit de staalindustrie) en vliegas (restproduct van electrische centrales op steenkool) en fillers (gips en anhydriet om de bindingstijd van de cement te regelen.
 .
Update 04.2015:
Sinds 2014 werken we ook met de Keim Universeel Kalei voor het kaleiën van geschilderde ondergronden. Deze kalei bevat naast kalk een deel cement en een geringe hoeveelheid organische toeslagstoffen en vezels. Deze zorgen ervoor dat je op een geschilderde ondergrond wel aan de slag kan met kalei. Ondanks het aandeel cement en kunststofvezels is deze kalei in grote mate damp-open (dampdiffusieweerstand is 8) en in die mate niet verstorend voor de vochthuishouding en het dampregulerend vermogen van de muren.
Meer info vind je ook in de technische fiche of in de Keim kalei-brochure.
 .

Laatste update april 2017

 

8/ Inhoudstafel V&A

1. Technisch

1.1 Hoe lang blijft een gekaleide muur in goede staat?
1.2 Beschermt de kalei een muur tegen vocht?
1.3 Kan je kaleiën op natte muren?
1.4 Isoleert kalei?
1.5 Hoe lang wachten alvorens een nieuwbouw te kaleiën?
1.6 Kan je bij kalei Compaktuna toevoegen als waterdichting?
1.7 Is er een primer of fixeermiddel nodig alvorens te kaleiën?
1.8 Kan je verschil in ondergrond wegwerken met kalei?
1.9 Droogtijd kalei + nasproeien

2. Verschillende ondergronden

2.1 Kaleiën op binnenmuren
2.2 Kaleiën op snelbouwstenen
2.3 Kaleiën op crepie
2.4 Kaleiën op cellenbeton (Ytong)
2.5 Kaleiën op cementplaten (tuinomheiningen)
2.6 Kaleiën op teer, metaal of hout
2.7 Kaleiën op muren van stallingen
2.8 Kaleiën op muren met voegen in slechte staat
2.9 Kaleiën op geglazuurde facadestenen
2.10 Kaleiën op geschilderde ondergronden
2.11 Kaleiën op een oude tuinmuur

3. Esthetisch

3.1 Pigmenten kalei: is deze er al bij of moet je zelf mengen?
3.2 Bestaat er witte kalei?

9/ Vraag & antwoord

1. Technisch

1.1 Hoe lang blijft een gekaleide muur in goede staat?

De standtijd van kalei is afhankelijk van verschillende factoren.
Een muur die richting het zuiden staat, heeft veel UV stralen en regen (vocht en erosie) te verduren en zal daardoor sneller aan een nieuwe laagje toe zijn dan een muur aan de noordzijde.

Gemiddeld is de standtijd een tiental jaar, zoals een buitengevelverf.
De muren die geen zon of regen vangen, zullen het meestal een hele poos langer uithouden.

1.2 Beschermt de kalei een muur tegen vocht?

Kaleiën is inderdaad een goede optie om uw muur beter te beschermen tegen de regen.
Kalei is geen waterdichting van de gevel maar zorgt er wel voor dat het vocht minder snel in de baksteen dringt en ook sneller terug verdwijnt: de capillaire werking van de kalei zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw muur na regen sneller droog zal komen te staan.
Bij het uitdrogen krijg je wel die specifieke vlekvorming die eigen is aan een kalkkalei. Indien je dit niet wenst, is het beter hem te schilderen met een Keimverf.

Kaleiën of schilderen is zeker vaak een betere optie dan één of andere vorm van hydrofuge waarmee de de gevel (bijna) volledig afsluit.

1.3 Kan je kaleiën op natte muren?

Eigenlijk moet je met onze kalei steeds werken op een natte (nat gemaakte) ondergrond. Indien deze muur altijd/vaak nat staat door een vochtprobleem, kan dit wel enkele problemen geven op langere tijd.

Enerzijds esthetisch: er kunnen aftekeningen ontstaan, een witte waas die zeer onregelmatige tekeningen maakt op je muur. Dat zijn vaak zouten en nitraten die met het vocht mee naar het oppervlak worden getransporteerd.
Anderzijds ook technisch: samen met het vocht worden soms nitraten of zouten getransporteerd. Deze kunnen hechtingsproblemen geven.

1.4 Isoleert kalei?

Kalei heeft geen isolerend effect, de laag is al bij al max. 2 à 3 mm dik.

1.5 Hoe lang wachten alvorens een nieuwbouw te kaleiën?

Alvorens te kaleiën (of schilderen) moet de ondergrond volledig droog zijn. Dit kan gemeten worden met een vochtmeter. Deze is vaak te huur bij je lokaal verhuurbedrijf of schildersgroothandel.

Als er zich aan de oppervlakte van de steen een witte zoutuitslag bevindt, kan je deze ofwel droog wegborstelen ofwel wegwassen met tuinslang en water. Doe dit grondig zodat er niet te veel restzouten achterblijven: deze kunnen de kalei (of verf) aantasten. Voor je kaleit zal je de ondergrond wel eens opnieuw moeten nat sproeien, maar dit is dan maar tijdelijk. De kalkkalei zal snel het vocht terug uit de ondergrond trekken door zijn cappilaire werking.

Indien er bij een nieuwbouw op voorhand is geweten dat er zal geschilderd of gekaleit worden, kan je de aannemer vragen om schilderstenen te gebruiken.

Deze bevatten minder zouten én zijn vaak goedkoper.

1.6 Kan je bij kalei Compaktuna toevoegen als waterdichting?

Compaktuna zal ervoor zorgen dat de kalei waterdicht wordt gemaakt.
Daar zijn evenwel enkele nadelen mee verbonden:
1/ Indien er vocht in de muur zit, zal dit ook niet kunnen verdampen. De isolatie in de spouw heeft dan meer kans op nat te worden en zo minder te isoleren.
2/ Het aanwezige vocht in de muur zal toch de weg van de minste weerstand zoeken en desnoods de kalei ‘van de muur duwen’ om zo te kunnen verdampen.

1.7 Is er een primer of fixeermiddel nodig alvorens te kaleiën?

Als je met onze kalei werkt, hoef je meestal niet te fixeren.
Ook een primer is niet van toepassing.
Wel moet je volgende  in acht nemen:
– Peter Steen kalei kan je enkel gebruiken op niet geschilderde ondergronden.
– Keim Universeel kalei kan op de meeste (gereinigde) verflagen gezet worden.
Deze moeten wel intact en in goede staat zijn (niet verpoederen ed). Een hechtproef is aangewezen bij twijfel.

1.8 Kan je verschil in soorten ondergronden wegwerken met kalei?

De afwerking met kalei zorgt ervoor dat je altijd de stenen nog ziet, zij het genuanceerder en meer vervaagd. De grootte van de steen zal dus nog zichtbaar zijn. Ook het reliëf in mindere mate ook. Dat wordt wel wat weggestoken met de dikte van de kalei. Ze zullen ook minder opvallen omdat het geheel na het kaleiën in één kleur zit.

1.9 Droogtijd kalei + nasproeien

Een tweede laag kalei is buiten noodzakelijk om een laagdikte te bekomen die resistent is tegen regen, wind en zon.
Deze tweede laag kalei kan je plaatsen ten vroegste 12u à 24u na de eerste laag.
Hangt een beetje af van de weersomstandigheden.
Voor het aanbrengen van de tweede laag, moet je wel de eerste laag terug goed verzadigen met water. Wel voorzichtig dat je de droge maar nog niet uitgeharde eerste laag niet beschadigd. Vermijd een te sterke waterstraal uit tuinslang of vernevelaar!

Belangrijk is ook de kalei ook traag uithardt. Dus eventueel (zeer zachtjes) nasproeien (eerder vernevelen) met tuinslang of vernevelaar is zeer belangrijk. Zeker in de zomer (zon) en bij sterke wind is dit uitermate belangrijk!!

2. Verschillende ondergronden

2.1 Kaleiën op binnenmuren?

Met onze kalei kan je zeker ook op binnenmuren kaleiën.

Deze moeten (in het geval van de Peter Steen kalei) wel zeer goed nat gemaakt worden (echt verzadigd!) alvorens je de kalei erop aanbrengt. Let dus wel op als er een houten vloer ligt. Dek die goed af met een plastiek. Als je dit met de tuinslang doet, zet die dan zeker op de lichtste ‘vernevel’-stand of gebruik een druksproeier.

2.2 Kaleiën op snelbouwstenen?

Het is mogelijk om te kaleiën op snelbouwstenen. De ondergrond steeds moet stofvrij en proper zijn en ontdaan van alle loszittende pleister- of verflagen. Vóór het kaleiën de ondergrond overvloedig verzadigen met water zoals vermeld in onze kaleiblog. En dan kan je aan de slag!

2.3 Kaleiën op crepie pleister

Indien het geen pure kalk crepie betreft, zal je de Keim Universeel kalei moeten gebruiken. De crepie moet wel intact en in goede staat zijn (niet verpoederen ed). Een hechtproef is aangewezen bij twijfel.

2.4 Kaleiën op cellenbeton (Ytong)

Voor het kaleiën van cellenbeton raden we aan de Keim Universeel Kalei te gebruiken en niet de Peter Steen kalei. Deze laatste verliest iets te snel zijn vocht aan de cellenbeton waardoor de kans bestaat dat de kalk verbrandt en de hechting achteraf niet goed is. Sowieso blijft het aangewezen de cellenbeton zéér grondig nat te maken, ook al gebruik je de Keim Universeel kalei.

2.5 Kaleiën op beton en betonplaten

Voor het kaleiën van beton(platen) raden we aan de Keim Universeel Kalei te gebruiken en niet de Peter Steen kalei. Betonplaten zijn meestal redelijk glad en de Keim Universeel kalei hecht beter dan de Peter Steen kalei op gladde ondergronden.

2.6 Kaleiën op teer, metaal of hout.

– Op de teerlaag kan je niet kaleiën: je kan die enkel opnieuw schilderen in een soort blackvernis.

– Op metaal kan je niet kaleiën: ijzeren steunbalken kan je opnieuw schilderen. Voor buiten werken we met Aquamaryn Toplin Grond en Toplin Aflak. Alle roestvorming moet wel eerst worden weggehaald en voorbehandeld met een roestverf bijvoorbeeld.

– Op hout kan je niet kaleiën. Je kan voor buitenhout wel werken met lak, beits of olie.

2.7 Kaleiën op muren van stallingen.

Kaleiën in/op oude stallingen of op schuren is meestal geen goed idee. De vele nitraten en sulfaten uit urine (van koeien, varkens, paarden) die in de stenen van de stalling/schuur zitten, zijn problematisch voor een afwerkingslaag: dit kan zich uiten in zoutkristallen die verschijnen aan het oppervlak tot kalei die helemaal loskomt van de ondergrond.

Volgende opties zijn mogelijk:

– Je werkt met voorzetwanden (enkel binnen) zoals stijlwanden met gipsplaten of een snelbouwsteen/silicaatsteen/cellenbeton. Deze mogen de bestaande muur niet aanraken. Er mag ook geen mortel (die tijdens het metsen valt tussen de oude muur en nieuwe wand) de twee opbouwen verbinden. Anders blijft er een zouttransport mogelijk. De nieuwe wand moet zeker met een DPC folie geïsoleerd worden van de ondergrond.

– Je probeert de restzouten uit de muur te halen met vb. Keim Salt Sorb en werkt af met zoutsaneringsmortels.

– Je probeert de het zouttransport te stoppen met Biocalce Rinzaffo Hechtpleister als basislaag en Biocalce Zoccolatura Saneerpleister als eindlaag.

Wij hebben al positieve ervaringen gehad met de firma www.noaqua.be. Zij komen vrijblijvend vocht en zouten meten en stellen voor welke oplossingen in jouw geval de beste zijn.

2.8 Kaleiën op muren met voegen in slechte staat.

Indien de voegen los zitten of verzanden moeten deze eerst minstens 1,5 à 2 cm diep worden verwijderd (uitslijpen, uitkrabben, uitborstelen,…)  en dan zijn er twee opties:

 • Optie 1: Hervoegen alvorens te kaleiën (beste optie)

  Indien de oude voegen uit kalkmortel bestonden (wat heel waarschijnlijk is), zeker geen cement gebruiken in de voegmortel maar hydraulische kalk.

  Hydraulische kalk bij ons verkrijgbaar (Boehm-kalk NHL2).
  Je kan ook werken met een kant en klare kantmortel (Peter Steen kalkmortel)

  “Mortels die voor het herstel van metselwerk worden gebruikt moeten wat sterkte en hardheid betreft zoveel mogelijk aansluiten bij de reeds aanwezige materialen. Grote verschillen in sterkte en hardheid kunnen tot schade leiden. Zo kan een harde cementvoeg niet de eventuele vervormingen volgen van de in kalkmortel gemetselde gevel. Ook kunnen scheuren ontstaan door inboetwerk met een te harde cementgebonden mortel. De sterkte en hardheid van de mortel vloeien voort uit de samenstelling, bepalend zijn bijvoorbeeld het type bindmiddel en de verhouding tussen bindmiddel en zand.” Uit een brochure van Cultureel Erfgoed p 6-7

 • Optie 2: Kaleiën zonder eerst te voegen (goedkopere en snellere optie)

  Deze optie is een noodoplossing en raden we enkel aan bij oude tuinmuren of muren waarbij het resultaat niet 100% moet zijn. Maw daar waar de kosten-baten analyse ervoor zorgt dat je geen geld wenst te besteden aan het hervoegen van de muur zelf.
  Je maakt dan de kalei een stuk pasteuzer zodat deze met een plakspaan is aan te brengen. Net daarna ga je erover met een blokborstel om de plakspaan accenten weg te werken en het kalei effect (horizontale strepen) aan te brengen.
  Best werk je dan met twee personen: één die de kalei aanbrengt met plakspaan en een tweede die na komt met de blokborstel.

2.9 Kaleiën op geglazuurde facadestenen

Op geglazuurde tegels zal onze kalei niet hechten. Als het een gewone gladde gebakken façadesteen is, moet het wel lukken. Als je er niet zeker van bent wat het juist is, kan je de steen altijd eens nat maken: als het water in de steen trekt is het meestal ok. Als het eerder op de steen blijft staan en er af loopt (zoals het op glas zou doen), zal het niet gaan.

We verkopen ook kleine testzakjes om de hechting uit te testen.

2.10 Kaleiën op geschilderde ondergronden

Voor het kaleiën van geschilderde ondergronden, werken we met de Keim Universeel Kalei. Deze kalei bevat naast kalk een deel cement en een geringe hoeveelheid organische toeslagstoffen en vezels. Deze zorgen ervoor dat je op een geschilderde ondergrond wel aan de slag kan met kalei. Ondanks het aandeel cement en kunststofvezels is deze kalei in grote mate damp-open (dampdiffusieweerstand is 8) en in die mate niet verstorend voor de vochthuishouding en het dampregulerend vermogen van de muren.
De bestaande verflagen moeten wel intact en in goede staat zijn (niet verpoederen ed). Een hechtproef is aangewezen bij twijfel.

Meer info vind je ook in de technische fiche.

2.11 Kaleiën van een oude tuinmuur

Oude tuinmuren kaleiën is niet evident vanwege volgende aspecten:

– Een oude muur heeft vaak geen waterkering (epdm/folie/roofing): mogelijk zijn er daardoor nitraten en sulfaten aanwezig vanuit in de ondergrond.
Dit leidt vroeg of laat tot (plaatselijke) vlekvorming (kristalvorming) en/of hechtingsproblemen.
– Als de andere zijde van de muur niet is onbehandeld kan dit ook voor snellere degradatie van de aangebrachte kaleilaag zorgen.
– De hechting van de kalei op oude, verzande voegen is niet ideaal.
– Het ontbreken van een deksteen zorgt voor insijpeling van regenwater. Ook dit verkort de levensduur van de kaleilaag. Tevens is er zo sneller groenaanslag op de gekaleide muur.
– Het ontbreken van een druiprand in een eventuele deksteen, geeft vaak lelijke donkere strepen. Ook terug krijg je dan sneller groenaanslag op de gekaleide muur.

Korte analyse: zulke oude muren kunnen nooit garant staan voor een perfect resultaat.
Vaak willen klanten wel een mooier uitzicht dan de huidige staat en kunnen ze er  mee leven dat er op termijn hier en daar stukken/stukjes zullen lossen.
Een (goedkope) kant en klare oplossing voor zulke muren is er niet en dan is kalei toch nog steeds een goede oplossing.

3. Esthetisch

3.1 Pigmenten kalei: is deze er al bij of moet je zelf mengen?

Onze kalei bestaat op kleur, maar dit moet je er inderdaad zelf onder mengen.
Per zak kalei gaat er een zakje pigment bij. Afhankelijk van de kleur is dit een zakje van 50-500g. Het pigment meng je in het aanmaakwater. Daarna voeg je er de poederkalei bij en mix je alles tot een homogene kaleipap. Best met een stevige metserskuip en dito mixer.

3.2 Bestaat er witte kalei?

De basiskleur van Peter Steen kalei is gebroken wit (naar de licht-lichtgrijze kant op).
Sinds begin 2017 bestaat de Peter Steen kalei ook in een witte variant. Deze is een stuk minder beige (dus witter) dan de gewone kalei.

Ook de Keim Universeel kalei is een stuk witter dan de gewone Peter Steen kalei. Evenwel is deze niet zo wit als de Peter Steen witte kalei.

 

Heb je vragen over het kaleiën van jouw project, vul dan ons contactformulier in op onze website.

..

Panelloog plaatsen op houten planken

Wat is paneelloog?

Faxe Paneelloog is een afwerkingslaag voor onbehandelde houten wanden en plafonds zoals grenen schrootjes, OSB, multiplex (berken, populier, beuk, grenen, meranti…) of ander hout. In paneelloog zitten olie en was als bescherming.

Standaard is er Faxe Panneelloog wit (nr 3). Dat vonden we bij Tintelijn een beetje weinig en daarom ontwikkelden we 17 extra kleuren: zwart&grijs (nrs 1&2), enkele lichte tinten (nrs 4 tem 7) en dan nog een reeks fellere kleurtjes (nrs 8 tem 18).

Hoe aanbrengen?

Eén laag volstaat, aangebracht met een brede kwast of spons. Laten drogen en klaar!
Voor een meer uitgesproken kleur kan na 6u een tweede laag worden aangebracht.

Kleuren

Er zijn dus 17 kleuren beschikbaar en standaard wit, in verpakkingen van 1L en 2,5L.
Let wel op: de kleur van het hout heeft een sterke invloed op het uiteindelijke kleur. Steeds een testvlak plaatsen alvorens eraan te beginnen.


Voorbeeld panneelloog in onze winkel

Naast de achterwand die in één laag paneelloog wit is afgewerkt, hebben we de kopse kanten van de hangkastjes in enkele kleurtjes gezet.

Koop paneelloog online

Meer info op onze webshop.

Behandelen van buitenhout met olie

Inleiding

Voor het behandelen met olie van buitenhout hebben we enkele goede alternatieven in onze winkel:
–  Jordan & Co olie tuinmeubelolie: deze is kleurloos, wordt gebruikt om tuinmeubelen te beschermen en is onze prijsbreker.
–  Biofa hoge beschermingsolie voor buiten: ook kleurloos en vnl bedoeld voor tuinmeubels, constructiehout en beplanking.
–  Biofa terrasolie: olie voor het beschermen van houten terrasvloeren buiten.
–  Biofa teakolie: biedt bescherming tegen weersinvloeden voor alle tuinmeubels in teak en ander tropisch hout, alsook denne- en loofhout.

Daarnaast werken we sinds enkele jaren ook met de Woca Exterior Oil.  We gaan hieronder wat dieper in op dit product.

De Woca Exterior Oil kan worden gebruikt voor het behandelen en opfrissen alle buitenhout: gevels, ramen, deuren, hekken, terrassen, tuinmeubelen, gevelbekledingen en ander houtwerk van onbehandeld en geïmpregneerd hout.

woca-exterior-oil

Woca Exterior Oil aangebracht op gevelbeplanking en op een terras.

De samenstelling van de olie zorgt er voor dat het product oplosbaar is in water en daarmee milieuvriendelijk is. Daarnaast wordt het hout voorzien van een transparante kleur, die de nerfstructuur mooi uit laat komen.. Alle varianten bieden uv-bescherming maar bij het gebruiken van de kleurloze olie zal het hout vergrijzen.

De oliebehandeling vergt geen schuurwerk, is gemakkelijk te onderhouden en kan naar behoefte worden herhaald.
De gemiddelde standtijd van de olie is een 3 à 5 jaar en hangt sterk af van de windrichting. Hout gericht naar het zuiden zal veel meer afzien dan hout dat aan de noorderkant zit.

Kleuren
Deze olie is verkrijgbaar in 13 kleuren: zwart, antraciet, walnoot, roodbruin, bangkirai, teak, lariks, naturel, wit, grijs, zilvergrijs, ivoor en zoutgroen. We hebben er daarvan 10 standaard op stock (zilvergrijs, zoutgroen en antraciet hebben we niet) in verpakkingen van 0,75L en 2,5L. Daarnaast hebben we ook staaltjes van 100ml om eerst het kleur eens uit te proberen.

woca ext oil kleuren,

De beschikbare kleuren van de Woca Exterior Oil.

Voorbehandeling
– Reinig nieuwe en oude houten oppervlakken voor het oliën met Woca Exterior Cleaner (laat het hout minimaal 24 uur drogen, zodat de houtvochtigheid maximaal 17% bedraagt. Verwijder eventuele opstaande houtvezels met schuurpapier korrel 120).

IMG_2826

Woca Exterior Cleaner om oud of nieuw hout grondig te reinigen alvorens te primeren of oliën.

– Onbehandeld en niet-geïmpregneerd naaldhout (uitgezonderd ceder) dient eerst een voorbehandeling te krijgen met de watergedragen Woca Outdoor Wood Primer.

IMG_2825

Woca Wood Primer voor het behandelen van naaldhout alvorens te oliën.

Aanbrengen olie
Het aanbrengen van de olie is behoorlijk gemakkelijk:

Breng een dunne laag olie aan met een kwast. Behandel eerst de kopse kanten. De olie heeft een crème-achtige kleur als deze vloeibaar is. Na een paar minuten heeft het hout een geoliede uitstraling doordat het water verdampt is.

Verwijder na maximaal 5 minuten overtollige olie met schone doeken. Let vooral op verbindingen en groeven. Herhaal de behandeling als het oppervlak er nog niet verzadigd uitziet. Als het hout droog is mag het opgewreven worden met een handpad of een eenschijfsmachine, voor een extra slijtvast oppervlak.

Het duurt 24 tot 48 uur voordat de olie volledig doorgehard is, afhankelijk van weercondities en temperatuur. Het hout mag tijdens deze periode niet blootgesteld worden aan water.

Verbruik: 10-13m2/l

IMG_2827

Woca Exterior Oil is bij ons beschikbaar in vele kleurtjes en verpakkingen.

Demonstratiefilmpjes
Woca Wood Primer
Woca Exterior Oil

Koop hier de Woca producten online op onze webshop.

Webshop Tintelijn: update

Sinds april 2015 staat onze webshop online.

Na een rustige opstart en het verwijderen van de gebruikelijke kinderziektes vinden meer klanten de weg naar onze webshop.

Door een verbeterd contract met onze partner bpost kunnen we sinds kort onze ecologische verven en kalei aan verbeterde voorwaarden verzenden in België en Nederland.

Daarnaast hebben we onze gratis leveringen met fietskoerier Cargo Vélo uitgebreid: verzendingen in Gent zijn gratis* op woensdag en zaterdagvoormiddag.
*zones 9000, 9032, 9030, 9040, 9050 en  <100kg.

We hopen ook jou binnenkort online of in onze winkel te mogen bedienen met ons advies en ecologische producten. Voor algemene info kan je steeds terecht op onze website. Voor prijzen en online aankopen kan je terecht op onze webshop.

Volgende respons van een tevreden klant willen we nog graag delen:
“Hello Michael,
Hartelijk dank voor de goede zorgen, de zakken zijn goed terecht (met dank aan Maaike voor de opmerking bij levering).
Jullie klantvriendelijke, stipte en professionele aanpak vertel ik zeker verder.
Nog een fijn weekend en zeker tot later.
Met vriendelijke groet,
Xavier “

Nieuw in ons gamma: Paint By Nature mineraalverf

Sinds deze week hebben we een nieuwe matte muurverf in ons assortiment: Paint by Nature is een milieu neutrale silicaatverf die bestaat uit geselecteerde minerale grondstoffen.

In de PbN mineraalverf zijn de bestanddelen hoofdzakelijk water en zand, zonder oplosmiddel of toevoeging van weekmakers, gifstoffen of conserveringsmiddelen. Van grondstofwinning tot schilderen en van productie tot recycling scoren de producten van de PbN mineraalverf zeer hoog. Daarmee verkrijgen ze dan ook het Nature Plus certificaat!

Door het hoofdbestanddeel zand (silicium) kan het product ook geen schade brengen als deze weer teruggebracht wordt in het milieu. Het is en blijft immers zand. Voor u betekent dat: een muur die kan blijven ademen en geen schadelijke stoffen in uw huis. De productie van onze minerale verven kosten slechts een derde van de hoeveelheid energie die nodig is bij de productie van een reguliere verf. Dit alles samen maakt PbN mineraalverf één van de meest milieu vriendelijkste verven in de wereld!

Het kleurengamma bestaat uit 32 intense en uiterst matte kleuren: acht mooie kleurpaletten van telkens vier kleuren.
Ze zijn als staalpotjes van 0,25l te koop in onze winkel. De verf zelf is op bestelling met telkens levering op vrijdag.

De mogelijke verfverpakkingen zijn 1l, 2,5l, 4l of 10l. Paint by Nature voorstrijk is verkrijgbaar in een 1 liter fles. Momenteel is deze verf nog niet te verkrijgen via onze webshop. De prijzen zijn afhankelijk van de kleurgroepen en starten vanaf 27,95€ voor 1 liter. We hebben ook kleurenwaaiers om uit te lenen.

Belangrijkste eigenschappen van Paint by Nature mineraalverf op een rij:

 • Gemakkelijk verwerkbaar met kwast, roller en spuit.
 • Extreme dekkracht.
 • Hoog rendement per liter.
 • Fluwelige structuur en uiterst mat.
 • Rijke en unieke kleurervaring.
 • Erkend en authentiek.
 • Bevat geen oplosmiddelen, weekmakers, fungiciden en conserveringsmiddelen.
 • Hypoallergeen.
 • Onbrandbaar (tot 1000 C° emissievrij).
 • Geheel waterdampopen.
 • Eerlijk ecologisch profiel.
 • Milieu neutraal en duurzaam.

Meer info vind je op de site van Paint by Nature.

Hoe maak je zelf een insectenhotel?

We trekken onze knutselkleren aan en gaan aan de slag om een heus insectenhotel te maken! Voor kinderen vanaf 4 jaar, onder begeleiding van een 18+ natuurlijk ;-). Hieronder het stappenplan. Klik op de eerste foto voor gedetailleerde uitleg.

Wat is de kleur van inspiratie?

Inspiratie kan je overal vinden.
Als je inspiratie voor kleuren zoekt, heb je tijdschriften met foto’s in overvloed. Er zijn de vele boeken met kleuren(waaiers) die je wegwijs maken in nog meer kleurencombinaties.
Er is de natuur tijdens een herfstwandeling.
Er is de ‘food-photography’.
En er is kunst…
Want wat hebben Luis Barragán, Carl Cneut, Stromae, Bieke Depoorter, Jeff Koons en Lady Gaga gemeen? Kleur, véél kleur. Maar hoe ze deze kleuren gebruiken, is zeer verschillend.
.
.
https://i1.wp.com/www.whatsthecolour.com/uploads/images/made/uploads/images/2015-03-26_MichaelFockedey_Barragan_550_238shar-70.jpg
https://i2.wp.com/www.whatsthecolour.com/uploads/images/made/uploads/images/2015-03-26_MichaelFockedey_CarlCneut_550_364shar-70.jpg
 .
– Lees het artikel verder op de blog van What’s the colour?

Vakwerkbouw

Tintelijn is van vele markten thuis: de ene keer schilderen we een strakke villa schilderen, een andere keer plaatsen we een kalkbepleistering op een vakwerkbouw.

Vakwerkbouw is een bouwmethode waarbij een houten skelet wordt opgebouwd uit (meestal) eiken balken.
De buiten- en binnenwanden worden gevormd door stijl- en regelwerk. De zo ontstane vakken werden dan dichtgemaakt met vlechtwerk en leem- of kalkpleister.
Vandaag worden de vakken ook met andere materialen dichtgemaakt.

Deze kalkpleister wordt dan gekaleid of overschilderd met een silicaat- of kalkverf.

11050304_987844637895128_2373057190337507586_o

Vakwerkbouw door Tintelijn opgevuld met kalkpleister en afgewerkt met kalei.

 

Onze nieuwe webwinkel is online!

Onze eigen webwinkel is online.
Vanaf nu bestel je vanuit jouw luie zetel de schoonste verf en laat je ze thuis leveren of staat ze klaar voor afhaling.
In Gent en deelgemeenten werken we samen met Cargo Vélo voor levering. Dit is een fietskoerier die CO2 en filevrij de verf bij jou komt afzetten.

Boom wordt kapstok

Een eenvoudige muurschilderij zelf aanbrengen hoeft niet zo moeilijk te zijn. Wat inspiratie en een paar tips en je bent zo vertrokken…
Voor een eenvoudige boom die kapstok moet worden kan je als volgt te werk gaan:

IMAG0542

IMAG0543Maak een schets van een gestileerde boom en breng die eventueel over op de muur met lichte potloodlijnen.
Plak de contouren van de tekening af met tape. Kies bij voorkeur paarse tape, die kleeft niet al te hard en is fijn en scherp.

Volgende stap is zeer belangrijk voor de perfecte afwerking: schilder de boom eerst in met dezelfde kleur van de bestaande muur. Als er nu een beetje verf onder de tape komt is dit na verwijderen van de tape niet zichtbaar.
Na deze stap zal er geen gekleurde verf onder de tape komen.

IMAG0544IMAG0548

Schilder dan de boom in, leemverf is daarvoor zeer geschikt door de grote dekkracht. Verwijder na drogen voorzichtig te tape.

Klaar voor de volgende stap.

Zoek wat geschikte takken voor de kapstokjes. Zaag ze op de gepaste lengte (ca 5 à 6 cm). Om de takjes op de muur te bevestigen kan je afstandsschroeven gebruiken (vb Fisher ASL 4,5 x 60). Deze schroef heeft ook op de kop schroefdraad. Boor aan de ene zijde van elke tak een gat. Draai hier de kop van de schroef in. Boor dan gaten in de muur waar je de kapstokjes wil, duw er telkens een plug in. Kapstokken er in draaien en … KLAAR. Een originele kapstok voor een prikje.

IMAG0708IMAG0710

IMAG0716

espoo boek is uit!

Tintelijn schreef het verfadvies in het nieuwe espoo. nordic design boek.
We zijn trots op het resultaat en willen DIFT bedanken voor de prettige samenwerking!
Hieronder het artikel van DS online dd. woe 09.10.13

SHOPSPOT. Espoo pakt uit met twintig nieuwe interieurlabels

Foto’s: edm

De Antwerpse interieurwinkel Espoo was in 2009 de eerste winkel in ons land die volop inzette op Scandinavisch design, maar wil nu de horizonten wat verruimen met twintig interieurlabels uit onder andere Nederland, Groot-Brittannië en Japan. Tegelijkertijd lanceert de winkel een eerste Trendbook met tips voor een sfeervol interieur.

Muuto, Hay, Ferm Living en Artek zijn slechts enkele van de Scandinavische labels die onderdak vinden bij Espoo. Namen ook die nu ingeburgerd zitten bij het grote publiek. Met een reeks nieuwe labels (vaak voor het eerste verkrijgbaar in België) wil de Antwerpse interieurwinkel het aanbod nog verder verruimen, tot zelfs enkele beautyproducten (La Bruket) en rugzakken (Sandqvist) toe.

Onder de nieuwkomers zien we onder andere het Japanse Karimoku en het Britse Iacoli & McAllister, maar ook heel wat frisse labels uit buurland Nederland, zoals Hanemaai, Studio WM en Ontwerpduo. Sprongen bij ons meteen in het oog:  de keramieken kopjes met overvloeiende kleuren van Alissa + Nienke.

Alleen mooie meubels maken je interieur niet

De uitbreiding van het gamma gaat gepaard met de voorstelling van een eerste Trendbook in samenwerking met communicatiestudio Dift. ‘Alleen mooie meubels maken je interieur niet. Dit Trendbook toont hoe je verschillende producten kan combineren en welke kleuren daarbij passen’, klinkt het in het voorwoord.

Aan de hand van verschillende thema’s zoals Vintage Seventies, Desert Adventures en Art Deco wordt aangetoond dat Scandinavisch design ook in een andere context kan werken, en hoe je verschillende producten kan combineren tot een sfeervol resultaat. De Gentse verfwinkel Tintelijn vult aan met kleurtips.

Het Trendbook is te koop bij Espoo en op de website voor 14,95 euro.

Praktische info:

Espoo, Vlaamse Kaai 57, Antwerpen. Open van dinsdag tot en met zaterdag.

%d bloggers liken dit: